10 tips voor de beginnende kitesurfer

10 tips voor de beginnende kitesurfer

1. Ga wakeboarden.

Wakeboarden is ‘snowboarden op het water’. Een boot of kabel trekt je voort op een wakeboard. Het grote voordeel is dat je nog niet bezig hoeft te zijn met het besturen van de kite. Een boot of kabel geeft een constante trekkracht wat gemakkelijker is.

Als je kunt kiezen, dan raden we je aan om naar een zogenaamd ‘kabelpark’ te gaan. Bij een kabelpark is de trekkracht van de kabel hoger dan bij een boot. Dit is meer vergelijkbaar met kitesurfen.

Enkele goede kabelparken in Nederland:

  • SKEEF, Noord Holland
  • De Wollebrand, Zuid Holland.
  • Cablepark AquaBest, Noord Brabant.
  • Down under, Utrecht.
  • Ben jij die 1 op de 100 studenten die in de eerste kitesurfles opstaat? Ga veel wakeboarden en powerkiten!

    2. Ga powerkiten.

    Powerkiten is ook wel een populaire benaming voor het zogenaamde ‘matrasvliegeren’. De basis besturing van een powerkite is hetzelfde als die van een grote kitesurfkite. Je bespaart dus veel lesuren als dit besturen al een ‘automatisme’ is. Koop daarom een powerkite en ga oefenen. Graag geven we je enkele tips:

  • Zorg dat je minimaal 2 lijn lengtes van anderen af staat.
  • Houd de wind altijd in je rug.
  • Houd rood op links
  • Loop niet naar achteren
  • Relax je armen als je de bar vast hebt
  • Stuur de powerkite zoals een fiets: links trekken en rechts duwen of andersom. Zorg ervoor dat je dit in de richting van de lijnen doet, anders reageert je kite niet. Hier ervaar je voor het eerst de kracht van een kite. Je zult verbaasd zijn over hoeveel power zo’n kleine powerkite al heeft. Nog een laatste tip: probeer de powerkite te sturen als er veel druk in staat. Er staat dan namelijk spanning op de lijnen en de kite reageert juist dan het beste.
  • 3.1 Snap de windvoorspelling.

    Kitesurfen kan alléén als het weer goed is. Zo kun je als beginner gaan kitesurfen, tussen de 12 en de 26 knopen en bij een aanlandige wind. Geen idee wat knopen zijn, hoe je deze wind in het echt kunt ‘aflezen’ en hoe je dit online kunt opzoeken? Weet je niet wat aanlandig is? Maak je dit eigen!

    Hieronder een korte uitleg:

    3.2 Windrichtingen t.o.v. het strand.

    Ben vanaf nu bewuster met de wind bezig. Waar komt hij vandaan? Waar zie je dat aan? Hoe kun je dat voelen? De windrichtingen die hier behandeld worden zijn ten opzichte van het strand.

    <

    Alles waar ‘offshore’ bij staat is niet goed om te kitesurfen. De wind waait van het strand richting zee. De wind wordt vlagerig en onvoorspelbaar, omdat hij eerst over land komt. Daarnaast kun je ver op zee getrokken worden bij ‘offshore wind’ zonder dat je nog terug kan komen.

    Alles waar ‘onshore’ bij staat is goed om te kitesurfen. De wind komt over water en is stabiel en voorspelbaar. De beste richting om bij te gaan kitesurfen is Side Onshore omdat:

  • Mocht het fout gaan dan wordt je niet de zee op getrokken.
  • Het is makkelijker wegkomen als bij 100% onshore wind.
  • Je kunt het water in lopen, je oefeningen doen en over het strand weer teruglopen naar waar je begonnen bent.
  • 3.3 windvenster

    Het windvenster is de fundamentele theorie achter het powerkiten en kitesurfen. Vliegers vliegen in het windvenster, dus moet je leren hoe je de neutrale zone, de soft zone, en de power zone in elkaar zitten.

    Wat is het windvenster? Hoe kan je het windvenster gebruiken om te versnellen en van richting te veranderen? Inzicht in het concept van het windvenster is van cruciaal belang als je goed wilt omgaan met een powerkite of wilt kitesurfen.

    Het windvenster is de driedimensionale ruimte benedenwinds van de gene die met de powerkite aan het vliegen is. De lengte van de lijnen bepaalt de straal van het windvenster. Dus hoe langer de lijn, hoe groter de straal van de windvenster.

    We gebruiken een klok om de locatie van een vlieger aan te geven, dit is een halve klok van negen tot drie uur.

    We kunnen het windvenster opdelen in drie zones, de verschillende zones hebben een verschillende invloed op de powerkite. Als jij de powerkite naar iedere gewenste positie kan sturen in het windvenster heb je de juiste controle die nodig is om veilig zelfstandig verder te gaan.

    De drie windvenster zones zijn:

  • Neutrale zone: Hier kan de powerkite stil staan, geeft hij het minste kracht en gebruiken we om rustig over het strand te lopen en de vlieger op en neer te laten.
  • Soft zone: het gebied benedenwinds van de neutrale zone, de powerkite krijgt hier meer kracht, kan hier niet stil staan maar alleen doorheen vliegen.
  • Powerzone: het meest krachtige gebied binnen het windvenster en kan je gebruiken als je de powerkite goed onder controle hebt. De powerkite kan niet stilstaan in de powerzone en kan hier alleen doorheen vliegen, weer terug naar de neutrale zone. Als je de powerkite door de powerzone stuurt krijg je veel kracht en kan je jezelf laten mee slepen door de powerkite.
  • Als je de powerkite wilt starten of landen, vlieg je hem in de neutrale zone naar negen of drie uur. Zodat je partner de vlieger veilig kan aanpakken. Om de maximale kracht uit de vlieger te halen stuur je hem van links naar rechts door de powerzone. Hoe langer de bewegingen zijn die je maakt hoe meer kracht de vlieger heeft. Hoe sneller je hem stuurt hoe meer kracht de vlieger genereerd.

    4. Train je buikspieren.

    Kitesurfen kost geen kracht in je lichaam, enkel in je buikspieren. Wil je kitesurfen langer volhouden? Ga dan planken!

    Om te planken heb je een fitnessmatje nodig. Ga op je buik liggen, doe je ellebogen onder je schouders, steun op je onderarmen en je tenen en houdt dan deze houding vast. Zorg er tijdens het planken voor dat je ruggengraat recht is, voorkom daarbij een holle of bolle rug. Let ook goed op je hoofd, Kijk niet naar boven of beneden, maar houd je hoofd recht. Is het te zwaar om te planken op je tenen, dan kun het ook op je knieën.

    5. Wees subtiel met de Kite, gebruik geen kracht.

    Dit is de meest gemaakte fout bij beginnende kitesurfers. Ze gebruiken kracht in hun armen, doe dit niet! Al de trekkracht van de kite moet in je harness (trapeze) zitten. Met je vingers controleer je de bar, zonder kracht te gebruiken. Je bent hier net zo ‘gentle’ mee als dat je gaat piano spelen. Onderschat deze tip niet, wees altijd bewust van de kracht die je zet met je armen/handen. Zodra je dit constateert breng dan meteen de trekkracht terug in je harness en uit je armen. Dit maakt kitesurfen 10 keer gemakkelijker.

    6. Bodydraggen tot in den treuren.

    Dit wil je waarschijnlijk niet horen. Als je de kite crashed wanneer je een waterstart wilt doen, dan moet je nog verder gaan met bodydraggen. Je moet dit kunnen met je ogen dicht, zowel downwind als upwind én upwind met board. Vaak raden wij mensen aan om de 2e les al spullen te kopen, zodat cursisten tussen de lessen door zelf kunnen gaan bodydraggen. Dit versnelt het leerproces enorm en je krijgt betere controle. En controle is alles bij kitesurfen.

     7. Oefenen met het board aantrekken op een stoel.

    Een simpele trick maar hardstikke effectief. Ga op een stoel zitten en pak een kitesurfboard (van jezelf of leen er 1 van de school waar je les hebt). Met 1 hand zet je beide voetbanden tegelijkertijd om beide voeten heen. In het begin kijk je nog naar het board, zodra het gemakkelijker wordt, doe het board dan aan terwijl je de lucht in kijkt.

    8. Opstaan en varen kost geen kracht.

    Net zoals dat je de kite met je vingers moet besturen, kost ook het opstaan en varen geen kracht. Je natuurlijke reactie als iets aan je trekt, is om terug te trekken. Als je dit bij kitesurfen doet, zul je nooit opstaan. Zodra de kite je begint te trekken ga dan mee met die trekkracht. Je leunt dus naar voren en het doel is om zo snel mogelijk je schouders boven het board te krijgen, dan krijg je namelijk snelheid.

    Ook na de waterstart, als je gaat varen dan, moet dit dus geen kracht kosten. Het is op dit punt erg gemakkelijk om te verkrampen en alle kracht in je armen te absorberen. Doe dit niet! Span je buikspieren aan, blijf rustig staan en ontspan je armen zodat je de kite kunt sturen.

    9. Draai nog niet om, maar controleer alles.

    De meest voorkomende fout nadat je de eerste rakken gaat varen is dat je meteen wilt gaan omdraaien. Doe dit niet! Aan het eind van je rak dan depower je je kite en ga je in de basishouding terug in het water zitten. Nu heb je controle en kun je gemakkelijk weer de andere kant op varen.

    10. Neem nog 1 les als je constant kan varen.

    In deze les maak je heel snel veel stappen. Wat leer je allemaal in een les van 2 uur als je al kunt varen?

  • Gecontroleerd omdraaien.
  • Ideale lichaamshouding.
  • Upwind varen.
  • Downwind varen.
  • Fijnere kite techniek.
  • Als je hier geen les voor neemt, dan kost dit je 10 keer zoveel tijd. Het ideale moment om daarom nog 1 les te volgen. Hier raden we dan wel een privé les voor aan.

    Voor meer aanvullende informatie is onderstaande link ook een bezoek waard.

    https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/surfen-windsurfen-kitesurfen